KLÍČKY JSOU KLÍČEM KE ZDRAVÍ

Vypěstujte si rychle a jednoduše vitamínovou bombu plnou kvalitních vitamínů, enzymů, minerálů, bílkovin. Klíčení semínek je snadná a zábavná činnost, ke které potřebujete jen nádobu, ve které budete klíčit a semínka.

PROČ KLÍČIT?

Získáte nutričně velmi výživnou potravinu, která se hodí k přímé konzumaci, do salátů, pomazánek, rýže nebo jen tak na chléb...

CO KLÍČIT?

Klíčit můžete zeleninová semínka, luštěniny, obilná nebo olejová semínka - brokolici, ředkvičku, zelí, řeřichu, rukolu, fazole mungo nebo adzuku, hrách, cizrnu, čočku, oves, pšenici, slunečnici, ječmen, hořčici, alfa alfa semínka.

JAK KLÍČIT?

Vřele Vám z vlastní zkušenosti mohu doporučit sklenici na klíčení. Práce s ní je velmi jednoduchá a praktická. Vložíte semínka do naklíčovací sklenice, našroubujete víčko, zalijete dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchnete vodou, obrátíte sklenici dnem vzhůru a protřepte, aby vytekla všechna přebytečná voda. Umístíte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu přebytečná voda odkape do keramické misky. Nezapomeňte semínka propláchnout alespoň dvakrát, třikrát denně, ideálně proudem čerstvé vody. Semínka nesmí vyschnout ani být zcela ponořená ve vodě, aby nezačala plesnivět.  Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.  Pozor - každý druh semínka potřebuje trošku jiný čas na namáčení. Pokud chcete, aby klíčky obsahovaly velké množství chlorofylu, nezapomeňte je dát poslední den na přímé světlo.

SKLÍZÍME 

Rychlost růstu klíčků závisí na okolní teplotě a vlastnostech jednotlivých druhů semen. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.