Hřebíček - pomocník v kuchyni i v lékárničce..
Hřebíček je koření z poupat stále zeleného stromu, kterému se říká hřebíček (Syzygium aromaticum).Ostrovem hřebícku jsou Moluky a do Evropy byl přivezen arabskými obchodníky ve středověku. Květy hřebíčku jsou sklízeny v nezralém stavu a poté sušeny. Celé hřebíček má tvar malého, červenohnědého hrotu, obvykle asi 1 cm dlouhého s baňatou špičkou. Hřebíček lze použít celý nebo mletý a má velmi silnou a štiplavou chuť a vůni.
Hřebíček využije v kuchyni pro sladké i slané vaření pro jeho nezaměnitelnou velmi silnou aromatickou chuť i vůni.
Velmi známé a účinné jsou i jeho účinky v lidovém léčitelství. Z hřebíčku si jednoduše vyrobíte účinné kloktadlo při bolestech v krku. Má velmi silné dezinfekční a místně znecitlivující účinky. Bývá využíván v zubním lékařství. Při bolestech zubu doporučujeme použit na vatičku hřebíčkový olej a přiložit na bolavý zub. Hřebíčková silice tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu. Hřebíček je účinný pomocník v boji proti paradentóze.
Při nachlazení doporučujeme inhalovat páru s hřebíčkovým olejem - desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Podle staré indické tradiční ajurvédské medicíny jeho podání v prášku ovlivňuje povzbudivě činnost srdečního svalu. Při užívání hřebíčkové silice se výrazně omezí výskyt střevních parazitů.
Vyzkoušejte naši ajurvédskou hřebíčkovou pastu nebo čistý hřebíčkový olej...